zawiercianskie.pl

Twoje źródło informacji z Zawiercia, powiatu i regionu

Aktualności

Po zawierciańsku: Orlen kupił Polska Press. Co to znaczy dla mediów lokalnych? [FELIETON]

To bez wątpienia medialny news roku w Polsce. Jego skutki będą tyleż dalekosiężne co najpewniej ciche i znane głównie branży medialnej.

Reakcje na zakup Polska Press przez Orlen są różne. Prawo i Sprawiedliwość się cieszy. Koalicja Obywatelska, SLD i inne partie opozycyjne są oburzone (i czasem zachęcają do bojkotu Orlenu). Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich wyraża nadzieję, że wykupienie potężnego koncernu mediów regionalnych i lokalnych od Niemców jest – co do zasady – bardzo dobre. Stowarzyszenie Gazet Lokalnych wyraża zaniepokojenie wobec wolności słowa w tytułach wydawanych przez Polska Press.

Piszący te słowa stoi na stanowisku, że – teoretycznie – zagrożenie dla wolności słowa ze strony nowego właściciela – Orlenu – jest bardzo podobne do zagrożeń ze strony dotychczasowego niemieckiego właściciela. W obu przypadkach – teoretycznie – sugestie, na co redaktorzy naczelni powinni zwracać uwagę były, są i zapewne będą. Tyle z teorii. W praktyce zależy jednak wiele od tego, jak PiS podejdzie do Polska Press. Czy politykę informacyjną partii rządzącej wypełnia TVP? Czy chęć robienia porządków (lub “porządków”) w mediach zaspokoiło to, co zrobiono np. z Trójką, czyli Programem Trzecim Polskiego Radia? Od odpowiedzi na te dwa pytania zależy, jak Prawo i Sprawiedliwość podejdzie do Polska Press.

W najbardziej prawdopodobnym rozwiązaniu nastąpi ręczne sterowanie i wielu naczelnych (albo wszyscy) straci pracę lub zostanie zdegradowanych, żeby nowi nie byli złośliwi wobec PiS-u. Tak jak stało się to np. z TVP i Polskim Radiem po wyborach parlamentarnych w 2015 roku. Skoro bowiem – o czym piszący te słowa jest przekonany – większość dziennikarzy traktuje Prawo i Sprawiedliwość generalnie negatywnie, to nielogiczne z punktu widzenia strategii partii byłoby wydanie 120 mln zł na Polska Press, by w ogóle nie wykorzystać swojego wpływu na przekaz medialny.

Myślę, że – jeśli dojdzie do masowej wymiany redaktorów naczelnych – poziom wolności słowa będzie nawiązywał bardziej do TVP regionalnej niż do centrali TVP. Jeśli wymiana nastąpi, to w najbliższych miesiącach, może szybciej, ponieważ za niespełna 3 lata wybory samorządowe i parlamentarne. Prawo i Sprawiedliwość zapewne doskonale wie, że wyłącznie socjalem, (często niekonsekwentnym) patriotyzmem gospodarczym i (też niekonsekwentnym) wypalaniem gorącym żelazem pozostałości po PRL-u nie wygra kolejnych wyborów. Jednak z drugiej strony uczynienie z Polska Press drugich “Wiadomości” TVP może wywołać bunt społeczeństwa, wiele odejść znanych lokalnie dziennikarzy, utworzenia przez nich ogólnopolskiej sieci, która ostatecznie stworzy nowe media regionalne i lokalne w Polsce. Te zrobią szybko furorę, bo znają ludzi, znają tematy, mają know-how jak robić skuteczne media. I będą przez odbiorców traktowani jak oaza wolności słowa, choć będą jeszcze bardziej i już całkiem oficjalnie zionąć jadem wobec PiS-u. Zresztą w dużej mierze wtedy zasłużenie wobec partii rządzącej.

Jeśli nastąpi zmiana redaktorów naczelnych, to nowi szefowie redakcji mogą chcieć zreformować skład swoich redakcji. Osobiście nie spodziewam się masowych zwolnień i odejść dziennikarzy, ponieważ nie jest łatwo znaleźć doświadczonych dziennikarzy, z czego zdają sobie naczelni. No i poza tym istnieje spore zagrożenie, że szeregowi dziennikarze zwalniani i zwalniający się stworzą swoje media lokalne i regionalne. Chyba mniejsze na to szanse niż w przypadku takiej decyzji ze strony redaktorów naczelnych, bo szeregowi dziennikarze mogą łatwiej zmienić branżę lub poszukać innej redakcji. Choć i tak realne.

Podsumowując: od mądrości Orlenu (czytaj: Prawa i Sprawiedliwości) w podejściu do Polska Press zależy, czy będziemy słyszeć wszyscy z mediów “mainstreamu” o skandalicznych rzeczach wykonywanych w regionalnych redakcjach i będzie o tym mówić impregnując się na wszystko, co te redakcje napiszą, czy też po cichu wymieni się naczelnych oferując im coś godnego w zamian zmieniając trochę anty-PiS-ową narrację obecną nierzadko w mediach regionalnych i dowiedzą się o tym tylko ludzie mediów w branżowych mediach i – co jakiś czas – materiale w TVN. Obstawiam drugą opcję.

Do przeczytania za tydzień.

Paweł Kmiecik
redakcja@zawiercianskie.pl

8 KOMENTARZY

1. Media od zawsze były nazywane “czwartą władzą”, więc jedni im wierzą (bądź nie), a drudzy je tworzą. Czy kiedyś były niezależne ? Oczywiście, że nie. Zwykle można pokusić się o zbadanie skali tej zależności (ale czy ta wiedza się do czegoś przyda ?) ot, statystyka. W dzisiejszych czasach, już nawet nie publikuje się informacji łagodzących w stylu, …”że potaniały lokomotywy”, mimo że chleb podrożał o 300%. Teraz, poniewierany obywatel, nie rzuca się za to pod lufy karabinu władzy – przypadek ? manipulacja ? głupota ? rozsądek ? brak wiary ? (trudno to rozsądnie wytłumaczyć), chyba, że wmówi się komuś, że demokracja (czyli też i liczny podzbiór niezadowolonych, uczestniczących w tym systemie) sama to sobie zgotowała, dokonując takich, a nie innych wyborów – więc do kogo pretensje – GENIALNE (bo jest tu jeszcze furtka nadziei, w zmianie przy następnych wyborach – wyborach kolejnych oszołomów, którzy nie ponoszą najmniejszej konsekwencji, za niedotrzymanie OBIETNIC przedwyborczych). Jest jednak promyk nadziei, światełko w tunelu, niczym led-owy panel z karmazynowym sercem i nazwą umiłowanego miasta. Nawet – jak media są we władaniu jawnego reżimu (np. komunistów), i nawet – jak większość umysłów zostało zindoktrynowanych już od maleńkości, to zawsze pojawia się jakaś zadrukowana, konspiracyjna “niezależna bibuła” i w efekcie dla swej treści, obala zgorzkniały system. I tak w koło Wojtek – amen

2. Zawierciańskie.pl – oto przykład nie niezależnych (podwójne przeczenie) od lokalnych układów. Hahaha…
    Oby tylko Pan redaktor focha nie strzelił znowu i się nie obraził 😉

3. moze Pan Redaktor napisze jaka jest struktura mediow w Niemczech/demokracja na maxxa-:)/ bardzo dobrze ze Orlen kupil 💪👍💪 np. Pani Merkel spzotyka sie z glownymi mediami w D i decyduja co pisac😁😁😁demokracja po h***😁
    ALE ZAWSZE WYBOR NALEZY DO OBYWATELA STRONA WWW GAZETA PAPIEROWA CZY PILOT W TV!
    PANIE RADAKTORZE KIEDY ARTYKUL O SPEKTAKULARNYCH SUKCESACH W SAG?

4. Proszę nie przejmować się złośliwym komentarzami bo one są z otoczenia prawdopodobnie funkcyjnych p. Konarskiego . Tak trzymać, głowa do góry.

5. Podziwiamy Pana bo pisze w imieniu kilku osób za odwagę bo przeciwstawia się Pan całej machinie propagandy Konarskiego pisząc prawdę której nie znoszą.

6. Mamy dość oglupiania nas przez klakierów Prezydenta Konarskiego . Paweł czytamy Cię masz być dalej taki jaki jesteś skrupulaty , dociekliwy , uczciwy nie dajacy sie kupic tak jak to zrobili inni .

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.