zawiercianskie.pl

Twoje źródło informacji z Zawiercia, powiatu i regionu

Aktualności

11 zawierciańskich radnych wydało oświadczenie: “Nie zlikwidowaliśmy Młodzieżowej Rady Miasta Zawiercie”

Grupa 11 radnych Rady Miejskiej w Zawierciu wydała dziś oświadczenie dotyczące Młodzieżowej Rady Miasta Zawiercie.

Z przykrością stwierdzamy, że zarówno środowiska młodzieżowe jak i opinia publiczna są wprowadzane w błąd przez Prezydenta Łukasza Konarskiego, który próbuje zrobić z nas Radnych Rady Miejskiej wrogów młodzieży i przypisuje nam nieprawdziwe intencje. Dlatego wyjaśniamy: Rada Miejska jest zobowiązana działać zgodnie z prawem. Nie zlikwidowaliśmy Młodzieżowej Rady Miasta Zawiercie. Kadencja Młodzieżowej Rady Miasta Zawiercie wygasła. Uchylona została wadliwa uchwała o powołaniu Młodzieżowej Rady. Jednocześnie z wielkim zadowoleniem i satysfakcją przyjęliśmy informację o utworzeniu Zawierciańskiego Forum Młodzieży. Nasze opinie i sugestie dotyczące poszerzenia formuły Młodzieżowej Rady Miasta będą mogły zostać zrealizowane. Kibicujemy wszystkim młodym mieszkańcom Zawiercia, którzy chcą poświęcać swój czas na budowanie samorządowej społeczności lokalnej. Będzie nam również niezmiernie miło przedstawić zawierciańskiej młodzieży nasze pomysły i propozycje jakie dla nich w niedługim czasie przygotujemy. Mamy nadzieję na owocną współpracę młodzieży z Radnymi Rady Miejskiej, a Nowy Rok będzie dobrym czasem na rozpoczęcie nowych inicjatyw i realizowania nowych projektów – czytamy w treści oświadczenia, pod którym podpisali się, jak sami o sobie napisali, inicjatorzy uchwały Rady Miejskiej w Zawierciu z dnia 30 października 2019 r. w sprawie uchylenia uchwały NR X/57/15 Rady Miejskiej w Zawierciu z dnia 27 maja 2015 r. w sprawie utworzenia Młodzieżowej Rady Miasta Zawiercie.

Pod wnioskiem o uchylenie uchwały z 2015 roku podpisała się przewodnicząca Rady Miejskiej w Zawierciu Beata Chawuła, a także 10 innych radnych: Martyna Gajos, Mariusz Golenia, Witold Grim, Joanna Janik-Jaworska, Elżbieta Kornobis-Wieczorek, Ewa Mićka, Henryk Mól, Michał Myszkowski, Paulina Pietras, Damian Świderski.

14 KOMENTARZY

1. Zaklinacie prawdę??? A prawda jest taka, że głosowaliście za odwołaniem Młodzieżowej Rady Miasta. Zaraz wydacie oświadczenie, że to nie wasze ręce były w górze. Niezła komedia.

• I była to rozsądna decyzja zwłaszcza,że tej “radzie” i tak skończyła się kadencja. Chyba nie sądzili, że mają to dożywotnio?

2. Prawda jest taka, że Konarski zamiast zająć się ważnymi sprawami to jaja sobie z ludzi robi. Tak kocha tą młodzież to dlaczego proponuje aby przeciętna zawierciańska rodzina płaciła 100 złotych za śmieci segregowane te drugie jeszcze więcej. Ta młodzież ma rodziców którzy będą musieli za to zapłacić !!!!!!!!!!

3. To Pseudo zastępcy Konarskiego tak na prawdę zależało zeby MRM wypadła. Teraz Kubuś odgrywa męczennika w mediach, a ostatecznie będzie miał swoje forum posłusznych lemingów z Żeroma.
    Otwórz oczy !!!!!!!

4. Oj zrobił Konarski wodę z mózgu tym młodym ludziom. 17 lat dziecko zastępca prezydenta kabaret na całą Polskę . Ale Konarski ma w tym cel i nie patrzy że robi źle tym młodym ludziom.

5. Chciałbym się dowiedzieć jakimi osiągnięciami w zakresie poprawy funkcjonowania miasta oraz życia jego mieszkańców może pochwalić się Młodzieżowa Rada Miasta? Przeglądając profil fb rady można znaleźć pełno zdjęć z imprez, koncertów oraz akcji charytatywnych (które jak najbardziej są godne pochwał).
    Jednakże jak dla mnie “rada miasta” w nazwie tej organizacji sugeruje, że rada powinna aktywnie działać na rzecz poprawy funkcjonowania miasta oraz być stanowić głos młodych sugerujący z ich perspektywy co w tym mieście jeszcze można poprawić. Niestety poza nielicznymi aktywnościami (konsultacje w ZKM odnośnie rozkładu jazdy) takich działań nie zauważyłem – proszę mnie poprawić jeżeli się mylę.
    Organizacje imprez i akcji charytatywnych równie dobrze można zrealizować na zasadzie wolontariatu bądź stowarzyszeń i fundacji społecznych jakich pełno na terenie Zawiercia. Kolejne koncerty i imprezy zorganizowane za publiczne pieniądze pod patronatem Pana Prezydenta i stanowiące kolejną okazję do “bywania” i zrobienia sobie fotki do medii społecznościowych Pana Prezydenta i jego młodzieżowego zastępcy to trochę za mało w moje opinii do miana “rady miasta” młodzieży. Nie samymi imprezami żyje człowiek, również ten młody. Jeżeli Rada ma na celu edukację i aktywizację młodzieży w celach społecznych i samorządowych to powinna zacząć interesować się również poważniejszymi problemami związanymi z funkcjonowaniem tego miasta.

6. Ludzie !!!!!!Referendum i odwołać tego Pana. Rok już siedzi na tronie i psinco zrobił. Ludzi pozwalniał a kolesiów przyjął(np. Pan Trepka radny z czubem a tak a propos do roboty!!!!!)

7. Doprawdy zdumiewające i ocierajace o kpine w stosunku do mieszkańców jest zachowanie tych 11 Radnych. Najpierw głosują, a później usiłują zrzucić z siebie odpowiedzialność za wlasne decyzje. Dziwi zachowanie w szczegolnosci radnej Janik, Świderskiego, Goleni tj. stosunkowo mlodych osób, które bronią betonowego układu i występują przeciwko młodym. Wstyd!

8. Młodzież zastanowiłaby się nad tym co pisze. Jak można zlikwidować coś czego nie ma, bo skończyła się kadencja. To, że Rada chce poprawić uchwałę nie jest niczym złym, bo ma do tego prawo wynikające z ustawy. Pan Prezydent Konarski namieszał jak zwykle. Zrobił z igły widły aby uderzyć czymś w radnych. Pan Prezydent Konarski kiedyś raczył wydukać coś w stylu, że radni nie będą traktowani jako najważniejsi, bo na pierwszym miejscu będą mieszkańcy. Zapomniał o tym, że wszyscy radni są mieszkańcami miasta Zawiercie. Gdzie była wtedy młodzież, kiedy te słowa Pana Prezydenta padły? Dlaczego wtedy młodzież nie zabrała głosu? Nie mam na myśli obrony radnych. Mam na myśli zabranie głosu przez młodzież, że każdemu mieszkańcowi bez wyjątków należy się szacunek. Gdzie było stanowisko Pana Kosonia? Teraz się pojawił, by piętnować. Tylko piętnujmy to co złe, a nie wybiórczo, to co radni robią piętnujemy, a to co powie źle Pan Prezydent Konarski wpuszczamy przez uszy i wypuszczamy bez żadnej reakcji. Jest miejsce dla młodzieży w mieście. Młodzież jest potrzebna. Jako mieszkańca martwi dlaczego Prezydent kochający młodzież podwyższa im także opłatę za śmieci. Skoro młodzież ma konsultować to niech zabierze głos także w tej sprawie.

9. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem. Już ktoś napisał!!! NIE MOŻNA ZLIKWIDOWAĆ CZEGOŚ JEŚLI SKOŃCZYŁA SIĘ KADENCJA I BĘDĄ NOWE WYBORY!!!! I jeszcze jedno Panie Konarski niech Pan przestanie zasłaniać się naszą młodzieżą.

10. “Abstrahując od głównego tematu, KOCHANI PANOWIE I PANIE RADNI, śmiech na sali dla Waszych działań na rzecz przyszłości Miasta i Zawiercian. Podobnie jak w minionych kadencjach – efektów BRAK “

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.